Jak podpořit na podzim nejvíc zatížené orgány ?

 

Na podzim je nejvíce zatížený žaludek, slezina a slinivka. Z těchto důvodů je potřebné věnovat pozornost stravě. Pro dobré trávení je důležité jíst pomalu a své jídlo pečlivě po malých soustech rozžvýkat, promíchat s množstvím slin, až sousto téměř zkapalní a samo sklouzne do krku. Sliny jsou pro trávení velmi důležité, zahajují proces trávení, především sacharidů. Od stolu bychom měli odcházet plní jen na 70-80 % – jak říká naše přísloví: Jez do polosyta, pij do polopita.

Které potraviny pomáhají žaludku a slezině?

V babím létě je dobré do svého jídelníčku zařadit potraviny žluté a oranžové barvy. Tyto potraviny posilují trávicí soustavu svým obsahem karotenoidů. K těmto potravinám patří – meruňky, karotka, ananas, dýně, letní a zimní tykev. Žaludku a slezině prospívají také plodiny rostoucí pod zemí – jako jsou brambory, tuřín, batáty a jamy.

 

Jak potraviny připravovat?

Potraviny bychom měli připravovat buď nad párou, nebo v trošce vody, jemně kořeněné a příjemné chuti. Každý z nás má chuť na sladké. Nechcete-li přijít o toto pokušení a zároveň vynechat třtinový a řepný cukr, který překyseluje krev, poškozuje zuby a připravuje pole pro plísně a viry, nahraďte ho surovým medem nebo stoprocentním čistým javorovým sirupem. Zdravou přesnídávkou může být pár datlí nebo sušených fíků.

 

Sladké a přitom zdravé?

Sladkou chuť v nás vyvolávají i  potraviny jako je např. kukuřice, zelí, okurky, baklažán, hrášek, houby shiitake, fazolové lusky.  Zelí je nejlepší jíst v syrové kysané podobě nebo vařené – čerstvé syrové zelí narušuje v těle absorpci jódu. Za sladké považujeme také celozrnné obiloviny, např. pohanka, proso, oves, pšenice, špalda a neloupaná rýže. U obilovin si musíme dát pozor na obsah kyseliny fytonové, která zabraňuje absorpci minerálů, zejména draslíku, hořčíku, vápníku, zinku atd.. Je potřeba ji neutralizovat tím, že plodiny předem namočíme. Před přípravou je několikrát propláchněte a namočte na 8 – 12 h do vody s trochou mořské soli.

Jestliže máte žaludek a slezinu nebo slinivku velmi oslabenou, je lepší omezit sladké potraviny a spíše se orientovat na hořké a ostré potraviny.