Recept na podzimní odpoledne

Dýňová polévka

Dýňovou polévku můžeme zařadit mezi husté polévky. Má světle oranžovou barvu a chutná výborně. Velmi dobré bude, pokud na polévku přidáte na másle opražené krutony z bílého toustového chleba.

  • 1kg tvrdé dýňové dužiny na kostičky
  • 1 větší cibuli nadrobno
  • 1-2 litry vývaru
  • divoké koření

Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme kostky dýně, prohřejeme a zalijeme vývarem. Přidáme 3 lístky bobkového listu, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a vaříme cca 30 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Z polévky vyndáme koření a rozmixujeme podle chuti buď zcela najemno, nebo v polévce ponecháme větší kousky. Polévku dochutíme solí a špetkou kari koření.

dynova-polevka

Náš tip: polévku lze zjemnit, pokud do ní přidáte asi půl kelímku smetany. Rovněž ji lze podávat se zakysanou smetanou nebo dokonce jako studenou přesnídávkovou polévku.