Proč je pro nás vláknina tak důležitá?

Stejně jako ledviny potřebují pro správnou funkci dostatek vody, potřebují naše střeva vlákninu. Vláknina je směs nestravitelných sacharidů vyskytujících se zejména v obilovinách, cereáliích, ovoci a zelenině, které procházejí žaludkem a střevem v nezměněné podobě. Podle rozpustnosti vlákniny ve vodě ji dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Příjem obou typů vlákniny je pro naše zdraví nezbytný.

Nerozpustná vláknina je hrubá hmota, která se sice ve vodě nerozpouští, ovšem dokáže vodu velmi dobře vstřebávat. Patří sem celulóza obsažená ve slupkách obilných zrn, ovoci a zelenině. Dobrými zdroji jsou zejména celozrnné pečivo, semínka, ořechy, pšeničné otruby nebo neloupaná rýže.

Rozpustná vláknina se rozpouští působením bakterií v tlustém střevě a také velmi dobře váže vodu. Rozpustnou vlákninou je např. hemicelulóza ze slupky obilných zrn či pektin obsažený v dužině jablek, hrušek a luštěninách (fazole, hrášek). Dalšími dobrými zdroji rozpustné vlákniny je také ječmen, psyllium či sojové produkty. Velmi zdraví prospěšnou vlákninou je inulin z čekanky.

Nedostatek vlákniny zvyšuje riziko rakoviny

Zdravý dospělý člověk by měl přijmout cca 20-30g vlákniny denně. Většina lidí dnes bohužel konzumuje denně pouze poloviční množství, což následně vede ke vzniku cukrovky, srdečních chorob, zažívacích problémů, hemeroidů a zejména rakoviny tlustého střeva. Česká republika se bohužel „pyšní“ evropským prvenstvím v množství lidí, kteří ročně touto chorobou onemocní. A zvýšení příjmu vlákniny ať potravou nebo používáním kvalitních potravinových doplňků může riziko těchto onemocnění výrazně snížit.

Vláknina prospívá našemu zdraví

Snižuje hladiny cholesterolu

Brzy po požití vláknina nabobtná a již v žaludku obalí potravu. Omezí se tak rychlost a množství vstřebávaných tuků, a tedy i vstřebávání cholesterolu.

Vláknina je prevencí cukrovky

Podobně jako s tuky je to i s cukry. Z potravy, která obsahuje vlákninu, se cukr uvolňuje do krve jen pomalu a pozvolna. Organismus je tak ušetřen „nájezdů“ cukru jako se děje po snězení potravin bez vlákniny (např. čokolády, sladkostí, rychlého občerstvení….). Šetříme si tak trávicí trakt a pomáháme předejít vzniku cukrovky.

Chrání před rakovinou střev

Vláknina urychluje průchod potravy střevy a spolu s vodou absorbuje toxické látky. Tím zkracuje čas, po který jsou ve styku se střevní stěnou. Navíc je vláknina ve střevech zpracovávána zdraví prospěšnými probiotickými bakteriemi, které produkují ochranné látky. Buňky střeva jsou pak odolnější vůči nádorům.

Mírní střevní potíže a hemeroidy

Vláknina vstřebáváním vody změkčuje a zvětšuje objem stolice. Tím zmírňuje zácpu a působí blahodárně na hemeroidy.

Vláknina je dobrá pro hubnutí

I když nemá vláknina žádnou výživovou hodnotu, hraje velice důležitou roli při udržování dobrého zdravotního stavu a štíhlé linie. Lidé s nadváhou často ztratí na váze, když ve svém jídelníčku zvýší množství vlákniny. Jídlo s vlákninou se pomaleji dostává ze žaludku do střev a pocit hladu se dostaví později, navíc se vstřebá méně tuků a cukrů a tedy i méně kalorií z nich.

Vlákninu je nutné zařazovat do jídelníčku postupně a společně s ní zvyšovat množství přijatých tekutin. Vláknina totiž vodu vstřebává a tělo by ji potom mohlo postrádat jinde!

zdroj: MUDr Ondřej Nývlt, Svět Zdraví

 

 

 

Z naší nabídky produktů s vysokým obsahem vlákniny: