Čemu se říká superfoods?

Co jsou superpotraviny neboli superfoods?

Jak napovídá sám název, jedná se o potraviny, popřípadě doplňky stravy, které jsou nějakým způsobem výjimečné. Obsahují velké množství důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají antioxidační účinky a podporují imunitní systém.

walnut-2816934__340

Superpotraviny jsou známé pro své blahodárné a léčebné účinky už tisíce let. Mnohé z nich také najdeme na místech, kde dříve sídlily starověké civilizace (Středomoří, Jižní Amerika, Asie, Severní Afrika, apod.) Aby rostliny dokázaly v drsných podmínkách pouští, tropických lesů nebo vysoko položených oblastí přežít, musely se adaptivat, naučit se v sobě zadržovat co možná nejvíce živin. Proto najdeme v superpotravinách opravdu abnormální množství nutričních látek, kterých se nám často nedostává.

Co všechno superpotraviny obsahují?

Předevší jsou to:

cacao-bean-2522918__340

Superpotraviny by neměly být tepelně zpracovány, alespoň ne při takové teplotě, která by je připravila o mnohé enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky, díky kterým jsou tak jedinečné.

Mezi superpotraviny patří i nám dobře známé ořechy, jako např. kešu, mandle, vlašské ořechy, apod., semínka, luštěniny (čočka, fazole, soja) a některé druhy ovoce, hlavně bobulovité, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny, nebo třeba granátová jablka, brokolice a avokádo.

Mezi nejznámější exotické superpotraviny patří:

  • Açai bobule – ovoce, pocházející z palmy Açai z deštných Amazonských pralesů v Brazílii – nejsilnější antioxidant.
  • AFA modrozelená řasa – řasa z jezera Klamath v Oregonu – je bohatá na mnoho minerálů.
  • Aloe Vera – léčivá sukulentní rostlina původem ze severní Afriky – „rostlina nesmrtelnosti“.
  • Camu Camu bobule – ovoce pocházející z tropických deštných pralesů v jižní Americe – nejbohatší na vitamín C.
  • Goji – plody kustovnice čínské pochází především z úrodné půdy Himalájí – mají výborné antioxidační účinky, podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a jsou největším zdrojem beta-karotenu.
  • Chia semínka – semínka šalvěje hispánské, pochází z Jižní a Střední Ameriky – přírodní povzbuzovač energie.
  • Chlorella – sladkovodní řasa původem z Japonského ostrova Ishigaki, obsahuje nejvíce mastných kyselin, snižuje špatný LDL cholesterol.
  • Kakaové boby – plody kakaovníku, původem z Jižní Ameriky – vitamínová a minerální bomba s antioxidačními účinky.
  • Kelp – je vodní tráva (řasa), roste v mělčinách oceánů – nejbohatší přírodní zdroj jódu.
  • Kokosové ořechy – jsou bohaté na mnohé vitamíny a minerály.
  • Konopná semena – mají vysoký podíl esenciálních látek.
  • Lucuma – subtropické ovoce z údolí Andského pobřeží Peru – zdravé a čistě přírodní sladidlo.
  • Maca kořen – (zvaný peruánský ženšen, nebo peruánská viagra) pochází z Bolívie a Peru – je bohatý na vitamíny B.
  • Mladý ječmen – prášek získávaný z mladých listů ječmene, původem z Nového Zélandu – má detoxikační účinky.
  • Noni – tropická rostlina původem z Havaje, Fidži a Indie – obsahuje 17 aminokyselin a pomáhá proti migrénám a depresím.
  • Quinoa – jihoamerická plodina podobná obilninám – má vysoký obsah bílkovin.
  • Spirulina – planktonní modro-zelená sinice se pěstuje na farmách v USA, Indii, Číně i Japonsku – brání růstu nežádoucích virů a je vysokým antioxidantem a velkým zdrojem bílkovin.
  • Včelí produkty – pyl, propolis, med, známe jeho různé druhy, podle místa původu – pomáhá zvyšovat imunitu.
  • Yacon – jinak také „zemní jablko“, andská rostlina pocházející z Peru – má vysoký obsah aminokyselin.
 Zdroj: Wolfe, D. 2009. Superfoods: The Food and Medicine of The Future. North Atlantic Books: Berkley. California.