Jód

  • léčí sníženou funkci štítné žlázy a strumu
  • podporuje rychlost růstu
  • zabraňuje předčasnému stárnutí
  • zlepšuje rychlost myšlení
  • dodává energii
  • je účinný proti akné

Štítná žláza pohlcuje jód potřebný k denní látkové přeměně, ale nemůže ho skladovat, potřebuje jej k tvorbě hormonů, např. tyroxin (nutný pro tělesný i duševní růst a celkové zdraví).

Jód je soustředěn i v kůži nadledvinek a ve vaječnících, ve zdravé krvi.

Stítná žláza je ovlivňována hypofýzou (vznik "strumy").

Vstřebávání jódu zhoršují burské oříšky, syrová sojová mouka (proto syrové sojové boby nejsou vhodné), všechny kapustové zeleniny.

Vstřebávání radioaktivního jódu ze vzduchu je nebezpečné, zvlášť u lidí s nedostatkem jódu.

Průmyslové způsoby úpravy jídla zbavují stravu jódu, proto nejzdravější jsou pokrmy co nejjednodušeji připravené a co nejméně složité, dále co nejméně chodů v jednou jídle. Toxicita při předávkování jódu se projeví stavy úzkosti, těžkou nespavostí, u novorozenců hyperaktivita a popudlivost.

Denní potřeba: 1 mikrogram na 1 kg váhy.

Zdroje jódu: mořské řasy, všichni mořští živočichové (při překročení doporučené dávky je jód toxický, proto je vhodný lékařský dohled při užívání mořských řas), brambory, mrkev, hrozny, černý rybíz, hrušky, řeřicha.

Nedostatek jódu:

  • vliv na zvýšení cholesterolu v krvi
  • vznik anemií a větší výskyt srdeční mrtvice
  • přispívá ke vzniku akné v dospívání (koupáním v moři potíže mizí díky přísunu jódu)
  • zpomalená činnost štítné žlázy vede k rychlému tloustnutí, zrychlená činnost štítné žlázy vede naopak k rychlému hubnutí
  • v těhotenství - dítě se špatně vyvíjí tělesně i duševně
  • snižuje se výkonnost
  • změny na vazivu po obou stranách příušnice (viditelné)
  • únava, letargie, stálý pocit hladu, zpomalený tep, nízký tlak, sklon k tloustnutí i při malých dávkách kalorií

Objeví-li se nedostatek jódu, je třeba upravit výživu, jinak se struma objeví znovu i po chirurgickém zákroku. Současně s jódem je třeba podávat i vitamín E v poměru 4mg jódu ku 600mg vitamínu E.