Proč je otázka překyselení tak důležitá a co ovlivňuje?

Pro lidský organismus je udržení přesného pH krve klíčovou otázkou života či smrti. Hodnota pH krve je ideálně  7,4 a pohybuje se v nepatrném rozmezí od 7,35 do 7,45. To znamená, že krev musí být neustále lehce zásaditá. Tělo se snaží nepřetržitě udržet pH v nepatrném rozptylu uvnitř těchto hraničních hodnot.

Člověk trpící překyselením vnitřního prostředí je náchylný k alergiím, častým zánětům, vysokému krevnímu tlaku, mívá problémy s lymfatickým systémem, hladinou krevního cukru, s látkovou výměnou či zúžením cév. Takovou osobu pronásledují často poruchy spánku, zvýšená nervozita, deprese nebo snížená tělesná výkonnost.

Organismus se snaží pro svou správnou funkci za každou cenu udržet optimální rovnováhu pH krve (především pomocí ledvin, jater a plic). Na vyrovnání a odbourávání kyselosti však potřebuje velké množství energie a zásaditých látek, které nám potom chybí jinde. Pokud v tomto procesu selhává, pak se organismus překyseluje. Jednotlivé orgány se tak oslabují a jsou vystaveny zvýšenému riziku onemocnění nebo selhání. Kyseliny, které tělo nezvládá neutralizovat ani vyloučit, se hromadí ve svalech, kloubech, tepnách, žlučníku, ledvinách a kůži.

Překyselení organismu je tak zásadním projevem nesprávného vnitřního složení organismu a možnou příčinou mnoha onemocnění.


Jak můžeme překyselení zabránit?

  • 1
    Vhodnou stravou, která nezanáší náš organismus kyselinami.
  • 2
    Omezením stresu.
  • 3
    Správným dýcháním.
  • 4
    Přiměřeným pohybem

Než si dále budeme povídat o tom, na co si dát pozor, je na místě ověřit si, zda se problematika překyselení netýká i Vás. Jak zjistíte, jestli jste překyselení?

Kupte si v lékárně nebo prodejně zdravotnických potřeb pH papírky na kontrolu moči.  První ranní moč se ještě toleruje v hodnotách pod pH 7, ale přes den musí mít Vaše moč MINIMÁLNĚ pH 7 – ale raději ještě o pár desetin vyšší. Pokud máte v průběhu dne pH moči pod 7, můžete si být jisti, že už teď je Vaše zdraví nějak poškozeno a bude to s Vámi stále horší -  pokud něco nezměníte. Pokud má moč naopak již od samého rána nepřetržitě vysoké pH (7,4) mohlo by to znamenat, že ledviny mají nějak zablokované vylučování kyselin.

V případě, že si nejste jisti s interpretací, vyžádejte si u svého lékaře diagnostickou brožurku. Pomocí diagnostického proužku okamžitě zjistíte, jak jste na tom.


  • Prvním velkým zdrojem překyselení je nevhodná strava. Podívejme se nyní na potraviny, které ovlivňují pH organismu.

Nejnebezpečnější kyselinotvorné potraviny jsou maso, cukr a alkohol.

Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá onemocnění. 

Cukr (nečastěji sacharóza) je kromě velmi silného překyselování nebezpečný i tím, že se až příliš rychle vstřebává do organismu a tělo na něj musí velmi dramaticky reagovat - protože i hladina cukru (glukózy) v krvi musí být udržována v určitém rozmezí, i když naštěstí ne v tak těsném a život ohrožujícím, jako je udržení přesného pH. 

Alkohol je nebezpečný i proto, že (kromě překyselování) i v malém množství poškozuje nervové buňky (především myelinové obaly jemných nervových vláken). Alkohol je agresivní organické rozpouštědlo, které se hodí opravdu jen do průmyslu a nikoliv do něčeho tak složitého, jako je lidské tělo. Aceton také nepijeme.

Kyselinotvorné potraviny (↓pH↓)

  • máslo, smetana, margarín, mléko, fazole, hrách, čočka, arašídy
  • pivo, víno, likéry, čokoláda, káva, černý čaj, perlivé nápoje
  • bílá rýže, těstoviny, pečivo z bílé mouky, vajíčka, oves, ocet, cukr
  • uzeniny, maso vepřové, hovězí, telecí, kuřecí

Zásadotvorné potraviny (↑pH↑)

  • pomeranče, banány, jablka, hrušky, maliny, meruňky, mango, nepasterizované olivy, fíky
  • zelený a bylinný čaj
  • nepražené a nesolené ořechy, mák, hrozinky, med
  • syrové brambory, hlávkový salát, celer, řepa, mrkev, rajčata, květák, houby, meloun, ředkvičky, brokolice, špenát, okurky
  • jablečný ocet, zázvor, česnek

  • Druhým nejdůležitějším zdrojem překyselování je jakékoliv duševní napětí.

Duševní napětí vede k závažné nerovnováze v řízení našeho těla – dochází k potlačení aktivity regenerujícího parasympatického nervového systému a k převaze adrenalinového (sympatikotonního) systému, který mimo jiné spouští v těle nadměrnou tvorbu různých kyselých látek, které jsou třeba pro domnělý boj nebo útěk.

V průběhu duševní zátěže navíc většina z nás nevědomě potlačuje své dýchání (proto se říká „strachy ani nedýchal“).


  • Třetí hlavní zdroj našeho chronického překyselování je nedostatečné dýchání.

Dýchání. Až příliš často dýcháme nepravidelně, málo a povrchně. Kromě chybějícího kyslíku, který by jinak dokázal spoustu kyselých látek doslova spálit, je druhým důsledkem hromadění kysličníku uhličitého v krvi, který vytváří asi nejběžnější kyselinu naší krve = kyselinu uhličitou. 

Pomalé hluboké dýchání dokáže v těle malé zázraky.


Jak nás zvýšená kyselost poškozuje a pomalu zabíjí.

Prostě tím, že tělo nadbytek kyselých látek samo ihned neutralizuje vším, co je k dispozici,  především odebírá tkáním vápník. Například cévy mají velmi jemnou výstelku a opravdu nejsou vhodné pro transport kyselých roztoků. Nadbytečné kyseliny se naváží na vápník v cévní stěně, která tuhne a na případné porušení reaguje „záplatou“ z cholesterolu.

Vápník, ale i další zásadotvorné minerály, tělo získá nejen z cév, kostí, zubů a kloubních chrupavek. Nadměrné množství kyselých látek v těle dokáže poškodit jakýkoliv orgán. Nejprve formou desítek různých zánětlivých onemocnění - a nakonec nás zahubí skrze rakovinu, infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Který orgán bude napaden a poškozován přednostně – o tom rozhoduje nastavení naší psychiky a její vliv na funkce jednotlivých orgánů.

Odkyselení organismu by mělo být vždy základním krokem při řešení jakýchkoliv zdravotních problémů. Teprve při dosažení rovnováhy mezi kyselými a zásaditými složkami krve (i všech ostatních tělních tekutin) může tělo mnohem efektivněji využít všechny další kroky na cestě k uzdravení - ať už nám jde o použití detoxikačních produktů nebo přírodních látek s regeneračním účinkem. Těch je celá řada, a tak zde uvedu jen několik mně nejmilejších: pravý žen-šen (panax ginseng), maca, cordyceps, polygonum mutiflorum, bacopa monnieri.

Také látky s nutričním účinkem (včetně vitamínů a minerálů) mohou tělu mnohem více prospět tehdy, není-li překyselené.

Nejvhodnější řešení je zahájit svou novou životní etapu nejlépe hned teď - tím, že ještě s pohledem na tyto řádky začnete pomalu zhluboka dýchat a už nikdy nepřestanete. Podle výsledku svého pH změníte jídelníček.

 

Zdroj: MUDr. Ladislav Šafránek " Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení"  https://www.celostnimedicina.cz/